Φάε μια μπουκιά να πάνε τα φαρμάκια κάτω, να γλυκαθείς επέμενε η θεία μου καθώς μου έφερνε μπροστά μου μια υπερμεγέθη μερίδα γαλακτομπούρεκου. Συζητούσαμε κάποια δυσάρεστα οικογενειακά θέματα και αυτός ήταν ο τρόπος της να με παρηγορήσει.
Έφαγα φλασιά συνειδητοποιώντας πόσο μέσα στο συλλογικό μας ασυνείδητο κυκλοφορεί η πεποίθηση ότι πρέπει να καταχωνιάζουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και φυσικά ότι ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι να τα φάμε!
Σου έχει συμβεί να καταφεύγεις στο φαγητό σαν παρηγοριά; μετά από μια δύσκολη μέρα, ένα δυσάρεστο συμβάν, ένα κακό τηλεφώνημα;
Σίγουρα προσωρινά αυτό μπορεί να είναι μια ανακούφιση, αλλά τι συμβαίνει όταν το πιάτο αδειάσει; Ίσως και να το γεμίζεις ξανά και ξανά για να αποφύγεις τα δυσάρεστα συναισθήματα κι ίσως αυτή η συνήθεια να σου έχει προσφέρει περισσότερα κιλά απ΄όσα το σώμα σου αντέχει.
Το συναισθηματικό φαγητό είναι ένας τρόπος να καλυφθεί το αδηφάγο κενό (που όμως ποτέ δε χορταίνει) μέσα σου. Καταλαβαίνεις ότι τρως συναισθηματικά όταν σε πιάνει τρελή επιθυμία για φαγητό χωρίς να πεινάς απλά επειδή δε νιώθεις καλά. Οι ποσότητες είναι τεράστιες, δεν υπάρχει κορεσμός και συνήθως γλυκές και αλμυρές τροφές ανακατεύονται. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έρχονται καινούρια άσχημα αισθήματα όπως ενοχή, ντροπή, θυμός, άγχος, απόγνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο φαύλος κύκλος ξεκινά.
Για να απαλλαγείς από αυτή τη συνήθεια είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσεις τις ακάλυπτες εσωτερικές ανάγκες που υπάρχουν μέσα σου, τα συναισθήματα που ίσως δεν αντέχεις και καταπιέζεις, τις πεποιθήσεις που ορίζουν τη σχέση σου με το φαγητό, τους λόγους δηλαδή που σε οδηγούν στην υπερφαγία.
Για να συμβεί αυτό σίγουρα χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια όμως εδώ σου παραθέτω μια σειρά από βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια αρχή.
Πριν φας, πάρε μια ανάσα και ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά πεινάει. Αν ναι, τότε φάε όσο πιο “συνειδητά” μπορείς. Αργά και χωρίς περισπασμούς. Αν όχι, τότε στάσου μια στιγμή να αναρωτηθείς τι συναισθήματα νιώθεις τη συγκεκριμένη στιγμή κράτα ένα ημερολόγιο επεισοδίων συναισθηματικού φαγητού στο οποίο θα καταγράφεις τι ένιωσες λίγο πριν την υπερφαγία, για να δημιουργήσεις ένα data συσχετισμών.
Συχνά η ανάγκη μας για φαγητό είναι στην πραγματικότητα ανάγκη για αγάπη, αποδοχή, αναγνώριση οπότε φρόντισε να συναντάς συχνά αγαπημένους φίλους και ανθρώπους που νιώθεις ζεστά μαζί τους βάλε στη ζωή σου δραστηριότητες που σου αρέσουν, καινούργια ενδιαφέροντα, δράσεις που σε βγάζουν απ΄το σπίτι διότι η πλήξη είναι ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό φαγητό οραματίσου τον εαυτό σου να τα καταφέρνει.
Να ζει μια ενδιαφέρουσα, συναρπαστική ζωή γεμάτη αγάπη Αξιοποίησε την τεχνική ThetaHealing έτσι ώστε να εντοπίσεις και να απαλλαγείς άμεσα από τις πεποιθήσεις που κουβαλάς και έχουν “χτίσει” αυτή τη συμπεριφορά.
Εάν θέλεις να αναπτύξεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, μη μείνεις μόνη/ος σ΄αυτή τη μάχη.
Κλείσε μια δωρεάν συνάντηση γνωριμίας εδώ για να δούμε πώς μπορεί το ThetaHealing να σε βοηθήσει ώστε η όποια αλλαγή να είναι άμεση και να έχει διάρκεια.